Willem J. Ouweneel

Emeritus hoogleraar

Publicist

Schrijver

Spreker/prediker

Willem J. Ouweneel

Emeritus hoogleraar

Publicist

Schrijver

Spreker/prediker

Blog Post

242 Zomaar een paar coronareacties van één week

16/11/2021 Column

Een huisarts mailde mij deze week:

Opnieuw hartelijk dank voor de heldere en uitgesproken weerlegging van pseudo-argumenten rond het niet vaccineren. De vraag is natuurlijk waar al die misleiding en agressie eromheen vandaan komt. Jan Pool suggereerde in een preek vooral onderliggend verdriet. Zelf weet ik uit ervaring dat veel agressieve patienten vaak sterke onderliggende angsten hebben. Afgelopen zaterdag ontdekte ik nog een reden: XY, gelovig psychiater, werkt veel met azielzoekers en ontdekt daar opvallend veel posttraumatische stressstoornis. Zijn suggestie: een mens die (een land dat) steeds in de ‘overgang’ is naar een nieuwe situatie, met hoop en verwachting, en die /dat steeds weer wordt teleurgesteld, heeft te maken met een trauma dat zich kan uiten in snel boos zijn, slecht slapen, nachtmerries, concentratieproblemen en in het algemeen ‘van het padje af raken’. Mijn vraag naar een oplossing… tja, in ieder geval geen zoloft (antidepressivum) in het drinkwater :). Wat verder ook sterk naar voren komt, is ons verlies van identiteit als mens en ook als volk. Wat betekent het in deze tijd nog Nederlander te zijn? ….

Een GGZ-medewerkster mailde mij deze week:

Het liefst zou ik u willen bemoedigen, want u bent moe. Samen met uw collega’s. Maar hoewel geen dominee, ben ik dat ook [nl. moe], dus laat ik geen te grote broek gaan aantrekken qua bemoediging. Toch, in een wankele poging, zeg ik tegen ons beiden: Ons leven is in de hand van God. Niet van de vaxxers, niet van de antivaxxers. God weet beter dan elke Openbaringuitlegger welke route hij wil gaan met Zijn wereld. We zijn als Nederlanders niet allen bioloog of theoloog. Ik heb een ander interessant beroep, maar kan mij niet beroemen op kennis van rare virussen. Wel ben ik overtuigd gevaccineerd. Een lieve vriendin, ook christin, maar voluit overtuigd van wat God gaat doen in de komende tijd, is niet gevaccineerd. Ze vertelt dat ze steeds verder zal raken van het dagelijks leven omdat zij geen groen vinkje heeft op haar vaccinatiepaspoort. Wat hoort bij de zogeheten great reset. Ik wil haar en degenen die het met haar eens zijn, niet liefdeloos complotters of wappies noemen. (…) Ik ben vanaf mijn wieg een lid van de … [bepaalde denominatie]. Dat is niet zaligmakend. Soms is het wel eens een beetje ongemakkelijk. Wat ik er vooral van onthouden heb, is, dat ik God niet mag narekenen. Nooit! Maar wel op Zijn Woord geloven. Zijn dienstknechten-uitleggers maken het me alleen wel wat moeilijk met hun spitsvondigheden, die na drie kwartier door een doorsnee kerkganger (en in de … zijn we echt wel wat gewend) niet meer te volgen zijn. Van Den Haag word ik ook niet blij! De geloofwaardigheid is er af. Toch neem ik deze week mijn derde prik… God zegene de greep (niet spottend bedoeld. maar juist met al mijn geloof en vertrouwen in Hem).

Een pas gevaccineerde mailde mij deze week:

Wat ben ik blij met uw laatste column. Ik hoopte al, dat u (weer) wat over dit onderwerp zou schrijven en keek elke keer op uw website of dat het geval was. Wilde zo graag uw mening over deze situatie weten, want ik vind het allemaal erg verwarrend. Helemaal, omdat ongevaccineerde gelovige familieleden van wie ik veel houd, er zo anders in staan en tegenaan kijken dan ik en het, ondanks dat wij dat niet willen, toch een bepaalde invloed heeft op onze verstandhouding. Ik luisterde ook altijd graag naar de preken van Jaap Dieleman en dominee J.D. Farag, maar dat is de laatste tijd ook niet meer het geval, want ik ben gevaccineerd… Dus nogmaals, deze column van u is voor mij (weer) een hart onder de riem.

Een paramedische ziekenhuismedewerkster mailde mij deze week:

Hopelijk bent u nog gezond? Wees voorzichtig, en ga de boosterprik maar halen zodra het kan. We zien hier te veel 2x gevaccineerde ernstig zieke ouderen binnenkomen.